YAYLALARI

                          ---       YAYLALARI    ---

1: Sertavul Yaylası: Karaman-Mut karayolu üzerinde Sertavul Geçidi'nin inişinde, Mut'a 36 km uzaklıkta bir yayladır. Sertavul Geçidi 1650 m, yaylası da yaklaşık 1500 m yükseklikte, yayla yaşamlı yerleşim yeridir. Toros Dağları ile İç Anadolu bozkırlarının bir geçiş yeri sayılır. Güvenlik ve asayiş, elektrik, su, telefon ve orman kontrol hizmetleri mevcuttur. Yazın Mut halkının yanı sıra çevre il ve ilçelerden de göç alan yaylanın nüfusu oldukça yüksektir. 

 2:    Kozlar Yaylası: Mut'a 18 km uzaklıkta, 1410 m yüksekliktedir. Çevresi çam ve ardıç ağaçları ile kaplı olan yayla, suyu ve meyve bahçeleri ile ünlüdür. Sakinliği nedeniyle tercih edilir. Elektrik, su, telefon hizmetleri bulunmaktadır. Yaylanın 1-2 km yakınında Mavga Kalesi, kurulduğu yerde kalıntılar ve çevresinde zengin deniz fosil yatakları mevcuttur. Yayla doğal güzellikleriyle de dikkat çeker. İkisi kısa birisi uzun kanyonların yanı başında, çok zengin deniz fosil yataklarının bulunduğu dağ yamacına kurulmuş tarih ve doğa ile içice şirin bir yayladır. Subaşlarında kamp yapmanın yanı sıra kanyon yürüyüşleri yapılabilir.

3:      Zeyker Yaylası: Mut'a 16 km uzaklıktadır. Son yıllarda Sertavul ve Kozlar yaylalarındaki yoğun yapılaşma nedeniyle sakinlik arayanlar burada yazlık evler yaptırmaya başlamışlardır.

  1.  4:     Göğden Yaylası: İlçe merkezine 35 km uzaklıktadır. Özellikle Çömelek ve Hacıahmetli köyü halkı bu yaylaya çıkar. Yaylada her yıl "Çömelek Köyü Elma, Üzüm ve Kültür Şenliği" düzenlenmektedir.

  5:   Değirmenlik Yaylası: Mut'un batısında, 65 km uzaklıktadır. Derepazarı ile Ermenek arasındadır. Suyu boldur, bu nedenle elma bahçeleri oldukça yaygınlaşmıştır. Çevre köylerden 300 - 400 hanenin yaz aylarında buraya çıkıp yaylaladığı bilinmektedir. Karamanoğullan'nın ilk beyi Nure Sofi burada vefat etmiş ve burada gömülmüştür.

 6:     Derepazarı Yayla: İlçemize 50 km uzaklıkla, eski Ermenek yolu üzerindedir. Çevresinde sı:birçok küçük yayla vardır. Suyu az ama soğuk olan yaylada, elma bahçeleri ve üzüm bağları bulunmaktadır. Yayla, hayvancılık yapanların da tercih yeridir. Burada yaz aylarında her haftasonu (Pazar günü) "Pazar" kurulur. Köradöne Köylerinin (7-8 köy) ortak pazarı olan Derepazarı'nın en az 100 - 150 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir.

7:      Yağlı Yaylası: Kavaközü Köyü ile Karaman arasındadır. Selamlı ve Hacıilyaslı köylülerinin yayla olarak kullandıkları yerdir. Yaylada geniş bir alana yayılmış bina kalıntıları vardır.

 8:     Göktepe, Yellibel, Sarıyayla, Çal, Düden Yaylaları: Mut'un batısında olan bu yaylalar ilçemize uzaktır. Yaylalar, daha çok hayvancılığa elverişlidir. Son yıllarda nohut ekimi yaygınlaşmıştır.

 9:     Çiviözü, Demirözü, Navdalı Yaylaları: Mut'un kuzeyindedirler, ilçemize uzak olan bu yaylalar bugün artık birer köydür.

10:   Kestel, Söğütözü, İmrenözü Yaylaları: Mut'un kuzey doğusunda yer almaktadırlar. Yaylaların üçü de birbirine yakındır. Söğütözü Yaylası (ilçeye 30 km uzaklıkta), antik yol üzerindedir. Bu civarda Roma dönemine ait bir de köprü vardır. Çevresi çam ağaçlarıyla kaplı üç yaylada da meyve bahçeleri (çoğunlukla elma) bulunmaktadır. Bu yaylalar hayvancılık yapanların da tercih yeridir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar